“Supermoto” atau “Supermotard” adalah motorsikal perlumbaan bagi litar yang mempunyai 3 jenis permukaan yang berbeza iaitu trek rata, motocross  dan perlumbaan dan menggunakan motorsikal yang tertentu.  Pada awalnya “supermoto” adalah perlumbaan bagi juara-juara dari kelas yang berbeza (motocross, road racing and flat track) berlumba bagi merebut juara keseluruhan. Kini “supermoto” mempunyai kelas yang tersendiri dan tiada lagi juara dari kelas yang lain merebut gelaran juara “supermoto”.

Super Motard

Perlumbaan supermoto kebiasaannya diadakan di atas litar berturap (tarmac) go-kart dan digabung dengan sebagian kecil litar motrocross dengan kadar 70% berturap dan 30% motocross. Walau bagaimana pun di Malaysia buat masa ini, perlumbaan supermoto diadakan di litar ko-gart dimana 100% berturap (tarmac). Activiti supermoto di Malaysia agak meriah walaupun sukan ini masih baru.

Kini terdapat banyak jenis model didalam pasaran yang mampunyai spesifikasi supermoto antaranya:-

Dan banyak lagi model lain yang berkuasa tinggi antaranya : –

Tepuk dada tanya selera. Pelbagai model boleh diperolehi oleh peminat-peminat “supermoto” tanah air bermula dari harga RM 5000++ hingga ke puluhan ribu mengikut pembuat dan kapasiti enjin. Kesemua jenis motocross mempunyai kemampuan untuk diubah menjadi “supermoto”. Secara amnya sebuah motocross hanya perlu menukar rim dan tayar jalan (on road) untuk menjadi “supermoto”.

Kepada semua peminat “supermoto” tanah air, majulah sukan untuk negara.

Advertisements